Calamari UnionFrankit rahanjaossa. Jokainen saa hilkkunsa tasapuolisesti rankkaa reissua varten. Ja varmasti vähemmän kun Nalle omilleen jakaa.

Näin sen näin

Se oli siinä. Kuuden rankan Frankin ja yhden Pekan riipaiseva reissu Voikkaalta Myllykoskelle. Tämä road story kattaa elämän ja Kouvolan. Ja paperitehtaat ja elintasokuilun. Duunarit ja Nallet. Rakkauden, pettymyksen, toivon ja riemun. Kaikki suhteutettuna oikein ja yllättävästi.

Neljäntoista hengen toteutus oli assosiaatioiden ja oivallusten riemukasta rellestystä. Totaalisesti pokkana. Kolmannella katsomiskerralla saattaisi saada kenties jo puolet kaikista viitteistä ja lainauksista haaviinsa. Ja tällä ensimmäisellä kerralla väkisin hymyilytti ääneen.

Salmisen teksti koukkasi jatkuvasti jalat alta. Hommassa oli vahva ryhmän tekemisen tuntu. Se oli kokonaisuus. Hieno taiteellinen kokonaisuus, jossa paikallisuus on ydin eikä lisättyjä liimalappuja.

Juulia Rihun dramaattinen soolofonisti oli upea vastapaino Frankkiporukalle ja koko jengin musisointi taas tämäytti periaatteellisesti kuin pottunuija.

Sanna Halmeen näennäisesti eleetön lavastus irrotti loppupuolen yllätyksellään syvät hengähdykset katsomosta.

Kaikki te Kouvostoliiton raskauttamat ja turhautetut sekä te, jotka olette kyllänne kestokesähumppateatteria katselleet: Nyt on Calamari Unionin aika. Se on Hyvä. Jos ette usko, menkää itse katsomaan.

- Saara Markkanen, Kouvolan Sanomat 14.7.2012 -


Itkuvirsien aika on ohi. Jokiteatteri ylpeänä esitti A.Kaurismäen Calamari Union näytelmäversion kesällä 2012. Myllykoskella, Koivusaaressa.Juuri sinne me lähdemme tänäkin kesänä.


Calamari Union 2012 Facebook

Calamari Union. Aki Kaurismäen elokuvan pohjalta kirjoittanut Juha Salminen. Ohjaus Juha Salminen, Jyrki Kleimola ja Sanna Halme. Lavastus ja visualisointi Sanna Halme. Muusikko Juulia Rihu.

Rooleissa:

Aulis Forsell, Milla Hytti, Sami Lahtinen, Timo Lehmusmetsä, Antti Lilman, Otto Pilli, Maija Raikamo, Juulia Rihu, Aarni Ruuhimäki, Jyri Turunen, Veli-Matti Viinikainen